Start
Introduktion
Varför och hur
Utbildning
Consulting
Andra relationer
Ordlista
Rådgivare

 

 

 

 

 

 


 Hellre nytt förhållande än ny partner

Du är den ena av två människor som en gång började leva ihop. Det kanske var fyra år sen. Eller så var det 24 år sen. I början var allt lätt, ni hade drömmar och planer, mycket hopp och längtan. Men vartefter tiden gick stötte ni på svårigheter tillsammans. Ni upptäckte att ni har olika behov, olika syn på hur saker ska göras och på vad ni faktiskt trivs med och också vad ni egentligen strävar mot, tillsammans och var för sig. Det blev svårt att hantera en del av olikheterna. Ni blev ibland arga på varann, ibland besvikna på varann, ibland oengagerade i varann. Det hände att ni försökte lösa problemen genom att undvika dem. Så kom det sig att ni stegvis monterade ner kontakten mellan er. Eller började bekämpa varann. Ert förhållande blev stiltje eller storm. Eller bådadera.

Så kan det ha hållit på länge, kanske till och med i många år. Det pågår, ibland intensivt och ibland mer lågmält och det föröder långsamt er relation. Stormarna lämnar något sargat efter sig, stiltjen något torrt och blodlöst.

Något tar slut

Vi är ganska lika, vi människor. Vi biter ihop, står ut och kämpar på. Försöker en gång till, men tyvärr ofta på samma sätt som vi redan försökt. Igen och igen. Ända tills något tar slut, kanske är det kraften. Eller hoppet. Eller nyfikenheten.

Mönstren djupnar långsamt, stegvis och till slut blir krisen en faktum: separata liv, våldsamma och hopplösa gräl, depression, otrohet, eller något annat krissymtom tvingar fram ett ställningstagande.

En del par skiljs då, båda parter ger upp och accepterar att det de en gång hade är slut och över. Andra söker hjälp, t ex parrådgivning. Av de som tar rådgivning kan en del reparera, hitta tillbaka och också bygga nytt tillsammans. De hittar en ny tid ihop och vittnar ofta om att det varit värt alla ansträngningar. Andra ger upp, det har gått för långt, de har tappat både intresset och respekten för varann. Men många är ändå glada att de gjorde ett sista försök och de tar med sig de nya insikterna i sina fortsatta liv.

Erkänn det som inte är bra

Men det behöver inte gå så här långt. Man behöver inte vänta tills man står vid stupet, tills krisen sköljer över en. Om man törs erkänna det som inte är bra kan man ta itu med det. I tid.

Står ni upp till knäna i kris är vårt råd: ta hjälp, ni har inget att förlora. Det mest troliga ifall ni avslutar er relation nu är att ni kommer i ett liknande läge igen. I nästa relation eller i något annat sammanhang. Alltså: gör en ansträngning, rannsaka er tillsammans och skaffa ett bättre beslutsunderlag innan ni tar beslut om en ev separation. Boka tid för parrådgivning. Nu.

Parrådgivning mot akut kris

Så här jobbar vi: Du kommer först ensam och träffar en av oss. Din partner gör likadant. Då beskriver ni läget som ni ser det från era olika perspektiv.

Sedan kommer ni båda två och träffar oss båda samtidigt. Då har vi hunnit få en bild och kan underlätta att ni tar tag i det som fått vara ifred för länge eller att ni slår i botten på gamla trätor och konflikter. Ni får en djupare förståelse för både er själva och varandra. Nu blir det lättare att hitta lösningar. Ni kommer att stå inför tydliga val: acceptera eller förändra, stanna eller gå.

Vår parrådgivning innehåller fem sessioner, två entimmes vardera och tre stycken med alla fyra i rummet. Dessa är 1,5 tim långa. Totalt omfattar det 13 timmar och varje timme kostar 1000 kr. Vi fakturerar gärna ert företag.